Hobby, Barkács, Otthon
0 itemsFt

Nincsenek termékek a kosárban.

Garancia

Vásárlói garancia

Ha az Ön cége az interneten vagy valamilyen más, távértékesítésre alkalmas eszköz használatával (pl. telefonon vagy csomagküldő kereskedelem révén) vagy üzlethelyiségen kívül (házaló kereskedés útján) értékesít árut vagy szolgáltatást, vevőjének joga van arra, hogy a vásárlás időpontjától számított 14 napon belül elálljon a vásárlástól és visszaküldje a megvásárolt árut, illetve lemondja a megrendelt szolgáltatást. Ez az ún. gondolkodási, illetve elállási idő. Ezen az időszakon belül a vásárlónak nem kell megindokolnia, miért lép vissza a vásárlástól.

Az uniós jog értelmében továbbá a kereskedőnek kétéves (jogszabály által előírt) szavatosságot kell nyújtania a vásárlónak arra az esetre, ha a termék hibás, vagy nem felel meg a termékleírásnak, vagy ha a jellemzői eltérnek a hirdetésben szereplő vagy a vásárlónak bemutatott termék jellemzőitől. Egyes országokban azonban ennél hosszabb szavatossági időtartam van előírva.

A kereskedő értékesítés utáni felelőssége – hibás termék

Ha a kötelező szavatosság ideje alatt kiderül, hogy a termék hibás vagy nem felel meg a termékleírásnak, illetve a jellemzői eltérnek a hirdetésben szereplő vagy a vásárlónak bemutatott termék jellemzőitől, a terméket értékesítő kereskedő ezért felelősséggel tartozik. Egyes országokban a gyártó vagy az importőr is felelősségre vonható ilyen esetben.

Mikor tarthat igényt a vásárló jogorvoslatra?

Ne feledje, hogy a vállalkozásokat kötik azok a nyilvános állítások, melyeket a termékeikkel kapcsolatban (különösen a hirdetésekben vagy a címkéken) közzétesznek.

Ha Ön kiskereskedő, az uniós jog értelmében szavatosságot kell vállalnia termékeiért, és orvosolnia kell a problémát, ha az Ön által eladott termék:

 • nem felel meg a termékleírásnak;
 • jellemzői eltérnek a hirdetésben szereplő vagy a vásárlónak bemutatott termék jellemzőitől;
 • nem alkalmas arra a célra, amelyre az ilyen termékeket használni szokták, vagy amelyre a vásárló (az Ön beleegyezésével) megrendelte/megvásárolta azt;
 • nem nyújtja azt a minőséget vagy teljesítményt, amely az azonos típusú termékeknél elvárható, vagy
 • helytelenül lett telepítve, ha a telepítést az Ön cége végezte, illetve akkor is, ha a vásárló telepítette a terméket, amennyiben a probléma a telepítési útmutató hiányosságaiból adódott.

Ha egy cég tájékoztatta vásárlóit a megvételre kínált termék minőségi hibáiról, a vásárlók nem élhetnek panasszal a tudomásukra hozott hibákkal kapcsolatban.

Mire tarthat igényt a vásárló?

A vásárlónak, ha hibás terméket kapott, joga van kérni a kereskedőtől, hogy térítésmentesen (a posta-, munkaerő- és anyagköltségek stb. felszámítása nélkül):

 • javítsa a terméket;
 • kicserélje a terméket;
 • árkedvezményt adjon vagy
 • semmissé tegye a szerződést, és teljes egészében visszatérítse a termék vételárát (egyes országokban a vásárlónak nincs joga felbontani az adásvételi szerződést, ha csekély hibáról van szó – például karcolás van a CD-lemez tokján).

A termék javítása vagy cseréje

Az országok többségében ún. jogorvoslati hierarchia van érvényben. Ez azt jelenti, hogy a vásárlónak először a termék javítását kell kérnie, illetve a cseréjét, ha a javításra nincs lehetőség (mert például túl költséges lenne). A kereskedőnek gondoskodnia kell a termék javításáról vagy cseréjéről észszerű határidőn belül és anélkül, hogy ezzel jelentős kényelmetlenséget okozna a vásárlónak.

Árkedvezmény vagy a vételár teljes megtérítése

A vevő további lehetőségként igényt tarthat árkedvezményre, illetve a vételár teljes megtérítésére, ha a termék javítása vagy cseréje:

 • nem lehetséges;
 • a termék jellegét/hibáját tekintve túl költséges lenne;
 • jelentős kényelmetlenséget okozna a vásárlónak;
 • nem vitelezhető ki észszerű határidőn belül.

Kiegészítő garanciák

Az Ön vállalkozásának természetesen jogában áll, hogy kiegészítő garanciát (kereskedelmi jótállást) nyújtson termékeire, melynek költségét beépítheti a termék árába vagy külön felszámíthatja. Ez a jótállás nem helyettesítheti azonban a jogszabály által előírt, legalább kétéves szavatosságot, és Önnek tájékoztatnia kell vevőjét, hogy a cég által kínált kereskedelmi jótállás nincs hatással a kötelező törvényi garanciára.

A kötelező szavatossághoz és a kereskedői jótálláshoz fűződő jog érvényesítése az EU-ban

Az egyes tagországok szavatosságra, illetve jótállásra vonatkozó végrehajtási szabályai némileg eltérnek egymástól. Az alábbi linkre kattintva utána tud nézni annak, hogy az Ön országában milyen konkrét rendelkezések vannak hatályban a kötelező, illetve a pluszban nyújtható kereskedelmi termékgaranciára.